A D V E R T E N T I E 

Je hond wassen? Expert aan het woord!

Je hond wassen. Niet altijd zijn favoriete onderdeel. Ondanks dat het niet de favoriete bezigheid is van je hond, speelt het wel een erg belangrijk onderdeel in de algehele verzorging van je viervoeter. Door eens in de zoveel tijd een douche of bad in te plannen blijft de huid en vacht gezond en raakt het dier vrij van roos, vieze geuren en parasieten.
Brindle Redactie

Brindle Redactie

Met je hond onder de douche_ Alles wat je moet weten over het wassen van je hond

A D V E R T E N T I E 

A D V E R T E N T I E 

In dit artikel delen we een aantal richtlijnen over wat je moet weten over het wassen van je hond, zodat het dier niet alleen gezond blijft maar ook nog eens prettig is om om je heen te hebben. We geven het woord aan Marije Vos expert op het gebied van hondenverzorging. Zij geeft je tips over hoe vaak je jouw hond zou moeten wassen, welke producten je het beste kunt gebruiken en hoe jij je hond het beste kunt wassen.

Heb je vraagtekens over hoe vaak jij je huisdier zou moeten wassen? Vraag dan altijd een trimsalon of dierenarts om hulp. Geen hond is immers hetzelfde.

Meer dan de helft van de baasjes wast zijn hond nooit

Onlangs hebben wij onderzoek gedaan naar baasjes die hun hond wassen. Daaruit is gebleken dat 54,6% van de hondeneigenaren zijn hond nooit wast. De overige 45,4% doet dit één keer per maand of vaker.
Aantal baasjes dat zijn hond wast 45.4%

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

Een vraag die vele hondenbezitters zich wel eens hebben gesteld. Terecht want dit hangt af van een aantal verschillende factoren. Normaal gesproken was je een hond niet vaker dan eens per maand. Tenzij je hond gek is op modderpoelen, regenplassen en zandbakken natuurlijk, dan is het aan te raden je hond vaker te wassen dan die ene keer per maand.

Hoe vaak wast Nederland zijn hond?

Uit ons onderzoek is gebleken dat rond de 90% zijn hond 1x per maand wast. 6,1% wast 2x per maand zijn hond het overige deel wast zijn hond 3x per maand of vaker.

Volgens Marije Vos eigenaresse van Trimsalon TimmerijeMarije én expert op het gebied van wassen van honden, is het een fabeltje dat honden niet te vaak gewassen mogen worden. “Het is alleen wel belangrijk dat je de juiste shampoo gebruikt. Mijn showpoedels worden elke week gewassen. Juist om de vacht in uitmuntende conditie te houden.”

Vachtsoort en wassen

Het type vacht maakt volgens Marije niet echt uit in het bepalen van hoe vaak je jouw hond zou moeten wassen. Marije: “Vaak volstaat een goede borstelsessie om de losse en dode haren te verwijderen en de natuurlijke oliën te verspreiden over de vacht. “Bij de meeste vachten valt het vuil er na het opdrogen weer uit. Bij sommige vachten zorgt dit vuil voor extra klitvorming en dienen deze geregeld schoongeborsteld en/of gewassen te worden.”

Bovenstaande informatie wordt bevestigd in ons onderzoek uit 2021. Daarin hebben we gevraagd hoe vaak een hond wordt gewassen én welke type vacht de hond heeft. Hierin kwam naar voren dat bij bijna alle type vachten een gelijk deel wel en niet wast. 

De huid van een hond maakt ongeveer elke 30 dagen nieuwe cellen aan. Oude cellen laten dan los in de vacht, waardoor het last kan krijgen van roos. Door minimaal één keer in de maand te wassen of goed te borstelen ontdoe je de vacht van de oude huidcellen en houd je vacht in goede conditie.

A D V E R T E N T I E 

Met welke shampoo moet ik mijn hond wassen?

Om je hond de verzorging te geven die het nodig heeft, kies je allereerst voor producten die speciaal gemaakt zijn voor honden. Vermijd in alle gevallen het gebruik van shampoo voor mensen, de huid van een mens heeft namelijk een lagere pH waarde en dan een hond. Marije: Een hond heeft een neutralere huidbalans. Shampoo’s voor mensen zijn zuurder dan en kan dus een irriterende werking op de huid van je hond hebben.

Tip van de expert: “Mijd sterk ontvettende shampoo’s”

Kies bijvoorkeur een product op natuurlijke basis, zonder toevoegingen. Volgens Marije ontvet een goede shampoo de vacht niet. “Het belangrijkste is dat de talglaag van de huid gewassen niet wordt. Sommige shampoo’s hebben een sterk ontvettende werking, voor eenmalig gebruik geeft dit geen grote problemen, de talglaag herstelt zich weer binnen 48 uur.”

Bij geregeld wassen opletten dat de shampoo niet te sterk ontvet. Een goede test is door de handen in te vetten met vaseline, wordt deze er makkelijk afgewassen met de hondenshampoo is deze dus sterk ontvettend.

Let wel op dat je hond geen shampoo in de ogen of oren krijgt. Zorg dat je de shampoo goed uitspoelt, bijvoorkeur een aantal keer. Soms kan opgedroogd shampoo voor huidirritaties zorgen.

Ondervindt je hond huidproblemen kies dan voor een speciale shampoo op advies van een professional.

Waar wast de Nederlandse hondeneigenaar zijn hond mee?

Uit ons onderzoek is gebleken dat 88,7% van de Nederlandse hondeneigenaren zijn hond met een speciale hondenshampoo of conditioner wast. Zo’n 6,6% wast zijn hond alleen met water en 4,7% wast zijn hond met mensenshampoo. 

Je hond wassen? Zo pakt een professional het aan

Altijd al willen weten hoe een professional het wassen van honden aanpakt? Marije neemt je mee in haar routine: “Ik was honden twee keer en altijd met lauwwarm water. De eerste keer was ik met een reinigende shampoo en de tweede keer met een voedende shampoo. 

Afhankelijk van de vacht gebruik ik bij een derde wasbeurt nog een conditioner, echter gebruik ik niet veel conditioner in de salon. 

Nadat ze goed uitgespoeld zijn mogen ze even voordrogen en uitschudden op de grond met een badjas aan. Daarna blaas ik ze helemaal droog met een waterblazer.

Waar kan ik mijn hond het beste wassen?

Er zijn verschillende plekken waar je een hond kunt wassen. Bij je onder de douche, in de badkuip of, bij kleinere hondjes, in de gootsteen. In de zomer is het natuurlijk lekker om de hond buiten met een tuinslang te wassen.

Wat doe ik als mijn hond bang is voor water?

Een hond zal zich niet snel op zijn gemak voelen in een dergelijke situatie, dus zorg dat er snacks binnen handbereik zijn. Tegen je hond praten helpt ook zeker.

Marije: “Bij honden die bang zijn voor water begin ik bij de achterpoten met wassen, zodat ze langzaam kunnen wennen en kunnen ontspannen. Ik krijg veel honden die ‘bang zijn voor water’, voornamelijk omdat de trimsalon een andere omgeving en situatie is en ik een ander persoon dan de eigenaar. Maar het gaat eigenlijk altijd wel goed en ondergaan ze honden het wassen prima.”

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je hond bij een professional te laten wassen. Dit heeft als voordeel dat je gelijk andere zaken kan laten doen zoals nagels knippen, trimmen en oren schoonmaken.

Lekker buiten wassen. Alles wat je moet weten over het wassen van je hond

Overige verzorgingstips voor het wassen van je hond

Hoe was jij je hond het liefst?

Gebruik jij speciale tools of trucjes om je hond een fijne ervaring te geven bij het wassen? Laat het ons weten op ons Instagram-kanaal!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Pets Place alles voor je dier
DierDier

Reageren op dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor jouw aanbevolen artikelen