A D V E R T E N T I E 

Nagels knippen van je hond? Professional aan het woord!

Het knippen van de nagels van je hond kan nogal een uitdaging zijn. Zeker als je hond voor het eerst kennismaakt met deze voor hem of haar onbekende routine. Hoe ga je om met het knippen van zwarte nagels en wat moet je doen als de nagel gaat bloeden bij het knippen? Deze vragen én meer hebben we voorgelegd aan Marije Vos, trimsalon-eigenaar van Trimmerije Marije en professional op het gebied van hondenverzorging.
Brindle Redactie

Brindle Redactie

A D V E R T E N T I E 

A D V E R T E N T I E 

Nagels knippen bij je hond is een essentieel onderdeel van de algehele verzorging van je hond. Voor onzekere hondeneigenaren is er gelukkig altijd de mogelijkheid om de nagels te laten knippen bij een trimsalon of een dierenarts, maar dit kan ook prima zelf gedaan worden. In dit artikel delen we daarom ook graag de juiste informatie als het gaat om nagels knippen van je hond.

Wat leer je in dit artikel?

Welke routine kun je het beste gebruiken bij het nagels knippen van je hond?

Allereerst is een routine gebaseerd op jezelf en je hond. Doe daarom de dingen die jij en je hond het prettigst vinden.

Is het de eerste keer dat je de nagels van je hond gaat knippen? Probeer dan niets te forceren en laat je hond rustig kennis maken met bijvoorbeeld de nagelknipschaar en de positie waarin hij of zij zich moet bevinden. 

Probeer indien mogelijk je hond zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met de nagelknip-routine. Bijvoorkeur vanaf puppy-leeftijd.

Volgens Marije Vos kun je de hond het beste op een tafel zetten, het liefst met een 2e persoon erbij zodat deze de hond vast kan houden. “Pak vervolgens rustig een poot op en begin voorzichtig met knippen. Een pot koekjes bij de hand kan prettig zijn om de hond na elke knip of poot te belonen. Afhankelijk hoe de hond reageert op het knippen van de nagels.”

Hoe kan ik de nagels van mijn hond het beste knippen?​

Voordat je kunt starten met het knippen van de nagels is het goed om te weten hoe de nagel van de hond is opgebouwd.

In de nagel van de hond zit namelijk een bloedtoevoer. Deze bloedtoevoer noemen we ook wel het ‘leven’. Waar het leven zit is niet altijd makkelijk te bepalen, zeker niet wanneer je hond zwarte nagels heeft. Wanneer de nagel van de hond groeit, groeit het leven namelijk mee. Bij het knippen van de nagel zal vervolgens ook het leven terug gedrongen worden.

Marije adviseert wel voorzichtig te werk te gaan: “Knip voorzichtig nagel voor nagel een puntje eraf, start niet met een te groot stuk”.

Hoe knip ik de zwarte nagels van mijn hond?

Volgens Marije zit er geen verschil in de aanpak van zwarte nagels ten opzichte van witte nagels. “Bij witte nagels zie je het ‘leven’ wel beter. In een goede rechte stand van de poot kun je goed zien hoeveel eraf geknipt dient te worden. Bij zwarte nagels knip ik meestal wat voorzichtiger en echt stukje bij beetje knip ik eraf”, aldus Marije.

Als de poot recht op de grond staat, kun je ook zien in welke lijn de nagel het beste geknipt kan worden. 

A D V E R T E N T I E 

Hoe vaak moet ik de nagels van mijn hond knippen?

Volgens Marije is dit is volledig afhankelijk van de hond. “Zware honden slijten wat sneller hun nagels op een harde ondergrond dan lichtere honden. Ook is de stand van de voet van invloed op de groei van de nagels. Als een hond goed recht op zijn poten staat moet de nagel net iets van de grond afstaan”, aldus Marije.

Indien je de nagels de grond hoort raken of als je ze duidelijk voelt prikken als je hond tegen je aan springt is het goed om de nagelknipper tevoorschijn te pakken. Wanneer de nagels te lang zijn kan het zelfs pijnlijk worden voor je hond, met ingegroeide nagels tot gevolg.

Welke nagelknipper kan ik het beste gebruiken?

Voor het knippen van de nagels van je hond zijn een aantal verschillende tools die je kunt gebruiken.

Voor het knippen kun je het beste kiezen voor een multifunctionele nagelknipper, die je bijvoorbeeld ook voor je kat of knaagdier kunt gebruiken. De Mister Mills Professionele Nagelknipper op bol.com is wat ons betreft een echte aanrader. Een zeer veilige nagelschaar met veiligheidsstop die makkelijk in gebruik is en goede bescherming geeft aan trouwe viervoeter.

Je kunt ook een elektrische vijl gebruiken als je het spannend vindt om de nagels te knippen met een schaar. Zorg ervoor dat je ze niet te kort vijlt en het ‘leven’ raakt. In dit geval raden wij de LifeGoods Elektrische Nagel Vijl op bol.com aan. Deze elektrische vijl is diervriendelijk en maakt geen geluid.

Wat moet ik doen als ik de nagel te ver door knip en het bloed?

Het is allereerst belangrijk om niet in paniek te raken. “Als het niet extreem hard bloed moet het lichaam even tijd hebben om het stollingssysteem in gang te zetten. Het beste is om de hond even buiten in de tuin te laten lopen zodat je dat systeem even de tijd geeft om te gaan werken en tussentijd niet je hele huis onder het bloed zit.” 

“Er zijn bloed stop poedertjes op de markt die het bloeden stelpen, deze kunnen onprettig zijn voor de hond. Een huis-tuin en keukenmiddeltje is het gebruik van bijv. bloem of suiker. Mocht het lang blijven bloeden of extreem hard blijven bloeden kan de dierenarts dit dichtbranden,” besluit Marije.

De stappen voor het knippen van de nagels van je hond op een rij:

Welke tips of routines voor nagelknippen heb jij?

Wij zijn benieuwd naar jouw routines en ervaringen bij het nagelknippen van je hond. Deel jouw tips en handigheden in de reacties hieronder!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Pets Place alles voor je dier
DierDier

Reageren op dit artikel?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor jouw aanbevolen artikelen