A D V E R T E N T I E 

Verrassende weetjes over honden! 20 hondenfeiten op een rij!

Honden zijn prachtige en unieke wezens. En dat zeggen we niet alleen omdat we als hondenliefhebbers bevooroordeeld zijn, maar ook diverse onderzoeken wijzen dit uit. Honden hebben indrukwekkende fysieke en mentale capaciteiten. Meer dan wij als mens weten. Speciaal voor de nieuwsgierige hondenliefhebber hebben we 20 verrassende weetjes over honden op een rij gezet!
Brindle Redactie

Brindle Redactie

Weetjes over honden - 3. Hondenfestival

A D V E R T E N T I E 

A D V E R T E N T I E 

Alle weetjes over honden op een rij:

Video: 10 Surprising Facts About Dogs (Engels)

1. Vrouwen slapen beter naast honden dan naast mannen

Weetjes over honden - 1. vrouwen slapen beter naast honden

Een onderzoek van Canisius College heeft uitgewezen dat vrouwen beter slapen naast honden dan naast bijvoorbeeld katten of zelfs mannen.

Het slaappatroon van honden valt meer samen met het slaappatroon van mensen dan van bijvoorbeeld katten, wat kan verklaren waarom sommige ‘Dog Mom’s’ beter slapen met honden. Bovendien scoorden honden als bedpartners hoger op comfort en veiligheid dan menselijke en katachtige partners.

advertentie

2. Houden van je hond is hetzelfde als houden van je kind

Weetjes over honden - 2. Houden van je hond is

Een band met honden zorgt ervoor dat je hersenen dopamine en oxytocine afgeven op dezelfde manier als van een kind houden.

Onderzoekers onderzochten een groep vrouwen die een kind tussen twee en tien jaar oud hadden, evenals een hond die al minstens twee jaar in hun huishouden woonde.

Proefpersonen kregen afbeeldingen van hun hond en kinderen te zien, waarna een scanner de signalen van genegenheid oppikte die in de hersenen werden geactiveerd.

Moeders rapporteerden vergelijkbare emotionele beoordelingen voor hun kind en hond, wat meer positieve emotionele reacties opriep dan onbekende kinderen en honden, concludeerde de studie.

advertentie

3. Dankbaar voor de hond? Dan organiseer je een festival!

Weetjes over honden - 3. Hondenfestival

Er is een festival in Nepal dat bekend staat als ‘Kukur Tihar’ dat is gewijd aan het bedanken van honden voor hun loyaliteit en vriendschap.

De tweede dag van het festival staat traditiegetrouw in het teken van honden, die volgens de hindoeïstische religie de boodschappers zijn van Yama, de god van de dood. Allerlei honden (zowel huisdieren als zwerfhonden) worden versierd met kleurrijke bloemenslingers een markering op hun voorhoofd die hun heilige rol in de religieuze traditie aangeeft.

All hail the dogs!

advertentie

4. Hond wacht 9 jaar tevergeefs op overleden eigenaar

Weetjes over honden - 4. Hachiko
Bron afbeelding: vickiwongandhachi.com

In de jaren 20 van de vorige eeuw heeft een hond 9 jaar buiten een treinstation op zijn overleden baasje gewacht, tot hij zelf overleed.

Hachiko, een Akita Inu, liep dagelijks met zijn baasje Professor Hidesamure Ueno mee naar het treinstation van Shibuya in Japan en wachtte daar op de terugkomst van zijn baas.

Maar in 1925 overleed Ueno onverwachts en sindsdien wachtte Hachiko elke dag buiten het station op zijn baasje. Geschat wordt dat Hachiko minimaal negen en maximaal elf jaar op zijn baasje heeft gewacht tot hij zelf overleed in 1935. Een ongelooflijk verhaal over een trouwe hond.

Komt het verhaal je bekend voor? Dat kan kloppen, want in 2009 is er een film gemaakt: ‘Hachi: A Dog’s Tale’. Een remake van een Japanse film uit 1987.

Ook heeft Hachi sinds 1948 een eigen standbeeld buiten het station van Shibuya.  

 

>> Meer weetjes over honden? Volg ons op Instagram of YouTube

advertentie

5. Hartslag van honden verhoogd als je: Ik hou van je zegt

Weetjes over honden - 5. Ik hou van jou

De hartslag van honden stijgt met 47% als hun baasje zegt: ik hou van je. Dit blijkt uit studie van Canine Cottages.

Voor dit onderzoek hebben ze de hartslag van honden in rust gevolgd met behulp van halsbanden voor hondenhartslag en hebben bijgehouden hoe deze in 7 dagen toenam/afnam toen ze:

  • Hun hond vertelde ‘Ik hou van je’
  • Heb ze knuffels gegeven
  • Zag ze voor het eerst na weggeweest te zijn
 

De onderzoekers ontdekten dat hun hartslag gemiddeld met 47% toenam als de honden te horen kregen dat ze geliefd waren en gemiddeld met 23% daalde als ze geknuffeld werden, wat een teken is dat ze relaxed zijn en zich veilig voelen. Wanneer de baas thuiskomt steeg de hartslag met zo’n 10%. 

advertentie

6. Honden huilen vaker als ze herenigd worden met hun baasjes

In een studie van Azabu University in Japan is gebleken dat honden kunnen huilen als ze herenigd worden met hun baasje.

De studie, die in Current Biology is gepubliceerd, zei dat de ogen van een trouwe viervoeter regelmatig kunnen opwellen van vreugdetranen wanneer ze herenigd worden met hun eigenaar.

“We ontdekten dat honden tranen vergieten in verband met positieve emoties”, zei Takefumi Kikusui van de Azabu Universiteit in Japan in een persbericht. “We hebben ook de ontdekking gedaan van oxytocine als een mogelijk onderliggend mechanisme.”

Kikusui en zijn team deden de ontdekking nadat zijn twee standaardpoedels zes jaar geleden puppy’s kregen. Kikusui merkte op dat wanneer zijn hond de puppy’s zoogde, hij tranen op het gezicht van de hond zag. 

Is dit een van jouw favoriete weetjes over honden? Laat het weten in de reacties onder dit bericht!

advertentie

7. Honden kunnen oneerlijkheid voelen en stoppen met samenwerken

Honden hebben een intuïtief begrip van eerlijkheid en worden boos als ze het gevoel hebben dat een andere hond een betere deal krijgt, zo blijkt uit een studie van de Universiteit van Wenen.

De onderzoekers deden een reeks experimenten met honden die wisten hoe ze moesten reageren op het geven van een poot. De honden waren normaal gesproken blij om herhaaldelijk de poot te geven, of ze nu een beloning kregen of niet.

Maar dat veranderde als ze zagen dat een andere hond werd beloond met een stuk voer, terwijl zij niets kregen.

Ze ontdekten dat de honden aanzienlijk langer aarzelden bij het gehoorzamen aan het commando om de poot te geven. De onbeloonde honden stopten uiteindelijk met meewerken.

advertentie

8. Last van stress? Aai een hond!

Onderzoek van Washington State University heeft aangetoond dat het aaien van een hond, in slechts 10 minuten, het stresshormoon cortisol verlaagt. De sociale interactie tussen mensen en hun honden verhoogt de niveaus van het feel-good hormoon oxytocine. Dat hebben we vandaag vaker gelezen.

Van het onderzoekende publiek, een groep posttraumatische stressstoornispatiënten, liet 84% in combinatie met een hulphond een significante vermindering van de symptomen zien. 40% was zelfs in staat om hun medicatie te verminderen.

De cortisolverlagende en oxytocine-stimulerende voordelen van aaien van honden helpen ook om bloeddruk te verlagen. Een hond of kat te aaien en vast te houden is ontspannend en transcendentaal. Volgens de onderzoekers ga je de natuur meer begrijpen en waarderen.

Dit is één van onze favoriete weetjes over honden! 

advertentie

9. Legerhonden hebben een hogere rank dan hun begeleiders

Militaire werkhonden in het Amerikaanse leger hebben altijd een hoger rang dan hun begeleiders. Deze status is in het leven geroepen om te voorkomen dat hun begeleiders hun honden mishandelden of verwaarlozen.

Deze ere-rangen zorgen voor een sterkere band tussen hond en begeleider, met een respectvolle relatie tot gevolg.

advertentie

10. De hond eruit of ik eruit!

Onderzoek van hondenuitlaatservice WAG! heeft aangetoond dat maar liefst 86% van de hondeneigenaren de relatie zouden verbreken als hun partner niet met hun trouwe viervoeter overweg kan.

De ondervraagden vonden het zelfs een grotere afknapper dan een partner die geen kinderen wil.

Wat zou jij doen nu je dit hondenfeitje weet? Behoor jij ook tot die 86%?

advertentie

12. Honden kunnen tot 5 tellen!

Van alle weetjes over honden is dit toch wel een van de meest opvallende. Honden kunnen tot 5 tellen?? Sterker nog: honden blijken net zo slim te zijn als een 2,5 jaar oude peuter. Een hond kan niet alleen tot 5 tellen. Het kan ook tot wel 250 woorden, gebaren en signalen begrijpen.

Volgens de onderzoekers is intelligentie wel afhankelijk van het ras. Onder de intelligente honden scharen de onderzoekers met stip op één Border collies, als tweede Poedels, derde Duitse Herders, op de vierde plaats Golden Retrievers, als vijfde Dobermans, daarna op zes Shetland Sheepdogs en als laatste Labradors.

advertentie

13. Honden niezen om te laten weten dat ze vriendelijk zijn

Ken je dat gedrag dat een hond tijdens het spelen niest? Onderzoekers hebben ontdekt dat ze dit doen om hun speelmaatje te laten weten dat hun gedrag niet vijandelijk is.

Tijdens het spelen met een hond of mens kan de hond een kam op zijn rug krijgen of een lip optrekken. Normaal zijn dit tekenen van agressie, maar door het niezen laten ze weten dat ze niet agressief zijn.

Nu je dit hondenfeitje weet gaat dit gedrag opvallen. Let maar op!

advertentie

14. De duurste hond ooit: 2 miljoen dollar voor een Tibetaanse Mastiff

Weetjes over honden - 14.Duurste hond ooit
Bron afbeelding: Getty Images

Een goudharige Tibetaanse Mastiff uit China mag zich de duurste hond ooit noemen.
In 2014 telde een onbekende koper maar liefst twee miljoen dollar neer voor de pup, waarvan wordt beweerd dat het leeuwenbloed in zich heeft. Wanneer je de foto’s ziet van de hond, kunnen ze daar wel eens gelijk in hebben.

advertentie

15. Honden kunnen doen alsof ze ziek zijn voor aandacht

Om meer aandacht van hun baasjes te krijgen kunnen honden doen alsof ze ziek, zwak of misselijk zijn.

Tot op heden is er geen onderzoek gedaan naar waarom honden pijn proberen te doen en wat ze willen door te doen alsof. De enige mogelijke reden is dat ze willen dat je voor ze zorgt.

Ook al zijn er enkele manieren waarop honden leren om zoiets te doen en het gebruiken om je te beïnvloeden om te doen wat ze willen, deze zijn nog steeds niet wetenschappelijk bewezen. Maar aandacht en zorg krijgen is een jackpot voor hen, en ze zouden er alles aan doen om sympathie te krijgen.

Andere verrassende weetjes over honden:

16. Een hondenneus is uniek!
Een hondenneus is uniek bij elke hond, vergelijk het met een menselijke vingerafdruk.

17. Een hond heeft 300 miljoen reukreceptoren
Nog meer neuzen: Een hond heeft 300 miljoen reukreceptoren. Een mens ‘slechts 5 miljoen’

18. Honden herkennen minder smaken dan mensen
Aan de andere kant: honden hebben zo’n 1.700 smaakreceptoren, terwijl mensen tussen de 2.000 en 10.000 smaakreceptoren hebben.

19. Snelste hondenras ter wereld
Greyhounds zijn de snelste hondenrassen ter wereld. Ze kunnen een topsnelheid van zo’n 72 kilometer per uur halen.

20. Kleinste hond ooit gemeten: nog geen 10cm hoog
Volgens het Guinness World Records is Miracle Milly een Chihuahua uit Puerto Rico het kleinste hondje ooit gemeten. Het beestje was nog geen 10 centimer hoog en woog maar 500 gram.

 

Wat is jouw favoriete hondenfeitje?

Ken jij ook weetjes over honden die niemand anders weet? Laat het ons weten in de reacties hieronder! We zijn ook benieuwd naar jouw favoriete hondenfeitje uit deze lijst. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 2.5 / 5. Stemtelling: 10

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Pets Place alles voor je dier
DierDier

Reageren op dit artikel?

2 reacties

  1. Vorig jaar ging ik een beetje tuinieren in mijn tuin waar een hond twee jaar begraven ligt die in zijn leven een vriendje was van mijn andere hond van 11 jaar oud. Tot mijn grote verbazing herkende de andere hond de reuk en wilde hem gaan uitgraven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor jouw aanbevolen artikelen