A D V E R T E N T I E 

Welke soorten fruit mag een hond eten?

Brindle Redactie

Brindle Redactie

Welke soorten fruit mag een hond eten?

A D V E R T E N T I E 

A D V E R T E N T I E 

Gezondheid van je hond gaat boven alles. Daarom wil je zekerheid als het gaat om het eten wat je hond binnen krijgt. Stel je wilt je hond eens wat extra’s geven of het heeft onbedoeld iets gegeten wat op de grond lag, dan wil je zeker weten dat het je hond geen schade toebrengt. Daarom hebben wij op een rijtje gezet welke soorten fruit een hond mag eten.

Om je gelijk gerust te stellen, er is best veel fruit wat je hond kan of mag eten. Maar, zoals met zoveel is geven met mate zeer belangrijk, ook als het als uitermate gezond wordt gezien. Fruit bevat over het algemeen meer suiker dan groente dus wees op je hoede als je hond overgewicht heeft of daar gevoelig voor is.

Voordat je het fruit aan je hond geeft wees er dan zeker van dat je het goed wast en ontdoet van velletjes, pitjes, noten en zaden in het fruit. Ook steeltjes of blaadjes moeten verwijderd worden. Deze kunnen voor verstopte darmen zorgen en zijn in sommige gevallen erg giftig.

Welk fruit is slecht voor mijn hond?

Ondanks dat je hond best veel soorten fruit kan eten, zijn er ook een aantal soorten waar je ver van weg moet blijven. Zo zijn druiven en rozijnen gevaarlijk en kunnen ze nierfalen veroorzaken. Ook kersen (met name de pit) zijn giftig voor honden. Citroenen, limoenen en andere citrusvruchten (niet alle overigens) kunnen maagproblemen veroorzaken.

A D V E R T E N T I E 

Welke fruitsoorten mag een hond wél eten?

Door het toevoegen van fruit, naast het vaste voedingspatroon van je hond, zorg je voor een boost in het immuunsysteem en blijven ze gezond en sterk door de extra vitaminen en mineralen die ze binnenkrijgen. Maar let op, een hond is en blijft een carnivoor en daarom mag fruit of groente nooit hun voornaamste voedingsbron zijn. Gebruik fruit daarom als traktatie en niet als vervanging van hun hoofdvoeding.

Is het de eerste keer dat je hond kennismaakt met een van de fruitsoorten die we hier noemen? Begin dan met kleine porties en bouw het langzaam op. Iedere hond reageert immers anders op bepaalde soorten.

Van de soorten fruit die een hond mag eten bedoelen we in alle gevallen de meest pure versie, dus geen geproduceerd voedsel zoals appelmoes, sappen of iets dergelijks. Deze bevatten vaak andere extra stoffen die slecht zijn voor de gezondheid van jouw hond. 

Appels

Appels zijn een uitstekende keuze als traktatie voor je hond. Er zitten relatief weinig vet en eiwitten in, maar zijn rijk aan vezels en vitamine C en A. 

Banaan

Een hond mag best een stukje banaan, geen probleem. Let wel op dat je het in kleine porties geeft. Bananen zitten namelijk vol met suiker. Bananen zijn daarnaast wel een goede bron van vitaminen, kalium, biotine en vezels.

Blauwe en Zwarte Bessen

Blauwe en zwarte bessen zijn niet schadelijk voor honden. In tegenstelling, ze zijn net zo gezond voor honden als voor mensen. Rijk aan vezels en antioxidanten, goed voor het herstel van de cellen.

Mango

Een mango en een banaan zijn bijna gelijkwaardig te behandelen als het gaat om fruit geven aan je hond. Hoog in suiker, maar rijk aan vezels en vitaminen. Dus kleine stukjes en niet te vaak. Zorg bij de mango dat de pit goed is verwijderd. Deze zijn namelijk erg giftig voor een hond.

Sinaasappel en mandarijnen

Ondanks wat we eerder vertelden over citrusvruchten voor honden, kunnen ze het vruchtvlees van sinaasappels en mandarijnen prima verteren. Ze zijn daarnaast vitamine C bom en rijk aan vezels en kalium. Let op met de schil en eventuele pitjes, deze kunnen een aanslag zijn op hun maag.

Watermeloen

We krijgen vaak de vraag: mag mijn hond watermeloen? Het antwoord is ja! Ontdaan van pitjes en harde schil zijn ze een verrukkelijke (zomerse) traktatie. Ze bestaan voor een groot deel uit water en zijn dus goed voor de hydratatie. Daarnaast zijn watermeloenen voor je hond een bron van kalium, vitamine A, B-6 en C.

Peren

Peren zijn rijk aan koper, vitamine A en C, en boordevol vezels. Daardoor zijn peren een perfecte fruitsnack voor je hond. Peren kun je het beste in kleine porties geven en, uiteraard, ontdoen van pitjes en steeltjes.

Aardbeien

Een hond mag ook aardbeien. Sterker nog ze zijn zeer goed voor onder andere hun tanden door een speciaal enzym dat helpt met het schoonmaken en witter maken van tanden. Ook bevatten aardbeien veel vitamine C en veel vezels. Ze zijn wel hoog in hun suikergehalte, dus geef met mate. 

A D V E R T E N T I E 

Andere soorten fruit dat een hond gewoon mag eten:

Conclusie: fruit geven aan een hond kan gewoon

Fruit geven aan je hond kan dus prima. Met hier en daar een kleine aantekening en met mate.

Nogmaals, het is belangrijk om geen fabrieksgeproduceerde fruitsoorten te geven. Daarnaast adviseren wij jouw hond altijd goed in de gaten te houden als je ze fruit geeft.

De inhoud van dit artikel hebben we tot stand gebracht door diverse bronnen met elkaar te combineren. Daarnaast hebben we gekeken naar onze eigen ervaring met het geven van fruit aan honden. Twijfel je of jouw hond allergisch is voor een bepaald soort fruit? Raadpleeg dan altijd een specialist in de vorm van een dierenarts.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Pets Place alles voor je dier
DierDier

Reageren op dit artikel?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor jouw aanbevolen artikelen