A D V E R T E N T I E 

Voedselallergie bij een hond: Oorzaak, symptomen en oplossingen

Brindle Redactie

Brindle Redactie

Voedselallergie bij een hond

A D V E R T E N T I E 

A D V E R T E N T I E 

Allergieën zijn helaas een veel voorkomende aandoening bij een hond. Onderzoek wijst uit dat tussen de 3% en 15 % van alle honden een allergie heeft.

Bij een hond in het algemeen zijn meerdere allergieën te onderscheiden, bijvoorbeeld atopie (veroorzaakt door de omgeving, zoals huisstofmijt) en vlooien, maar ook een voedselallergie. In deze blog duiken wij verder in het onderwerp en vertellen we meer over een voedselallergie bij een hond.

ONTSTAAN VAN EEN VOEDSELALLERGIE BIJ EEN HOND

Wanneer het immuunsysteem van een hond een specifieke voedingstof weert uit het lichaam, maakt het antilichamen aan. Deze kunnen diverse symptomen veroorzaken. Een voedselallergie bij een hond kan ontstaan door een aantal oorzaken:

  • Overdaad aan een van de dierlijke eiwitten (zuivel, rund, gevogelte, vis of lam)
  • Overdaad aan een van de plantaardige eiwitten (tarwegluten, mais of soja)
  • Conserveringsmiddelen
  • Geur, kleur en smaakstoffen

HOE HERKEN IK EEN VOEDSELALLERGIE BIJ EEN HOND?

Een allergie bij de hond uit zich vaak in huid, maag en darmproblemen. Wat lelijke, kale plekken tot gevolg heeft vanwege overmatig krabben en bijten of diarree, overgeven of winderigheid.

Een voedselallergie hoeft niet per definitie dodelijk te zijn. Echter kan het wel vervelend voor uw hond zijn. Een allergie kan wel voor meer problemen zorgen. Voorbeeld: Een hond met een glutenallergie die toch gluten binnenkrijgt kan problemen krijgen met de dunne darm. Bij het binnenkrijgen van gluten beschadigd het orgaan en kan het lichaam niet alle cruciale voedingsstoffen opnemen. Hierdoor kan een tekort en dus constant slechtere weerstand opleveren bij de hond.

INVLOED VAN DE LEVER BIJ EEN ALLERGIE

Een voedselallergie wordt veroorzaakt door bepaalde eiwitten in het voer van de hond. Dit resulteert in een overmatige reactie van het immuunsysteem. Hierdoor ontstaan huid, maag en darmklachten. Net als bij de mens is de lever een essentieel orgaan voor o.a. het reguleren van het immuunsysteem en verschillende stofwisselingen van de hond. De lever beschermt het lichaam tegen schadelijke stoffen van buitenaf en bouwt het lichaam weer op.

Aminozuren spelen hierin een hele belangrijke rol. Aminozuren ontstaan bij het verteren van het voedsel. Via het darmkanaal en de bloedbaan krijgt de lever deze aminozuren binnen. Vervolgens zet de lever deze aminozuren om in nauwe eiwitten die belangrijk zijn in het opbouwen van het lichaam. Er zijn 18 verschillende aminozuren die elk een bepaalde rol hebben in de opbouw van het lichaam:

  • Het immuunsysteem
  • Vetverbranding
  • Artrose en osteoporose
  • Huid en haren
  • Cholestorol
  • Diabetes

In KJEN’s natuurlijk hondenvoer zitten alle aminozuren die een hond nodig heeft. Klik hier voor een compleet overzicht van de 18 aminozuren. 

WELKE VOEDING KIES IK BIJ EEN ALLERGIE VAN MIJN HOND?

Een hond krijgt vaak enkel het voer binnen dat jij hem voorschotelt. Dit betekent niet alleen dat de voeding alle bouwstoffen, aminozuren, mineralen, vitamines en voedingstoffen moet bevatten die je hond nodig heeft, maar ook in balans moet zijn. Check daarom goed wat de ingrediënten zijn van de hondenvoeding.

Raadpleeg altijd een dierenarts bij symptomen van een voedselallergie. Een dierenarts zal een eliminatiedieet voorstellen. Dit wil zeggen dat uw hond op een speciaal dieet wordt gezet om te bepalen welke voedingsstof de allergie veroorzaakt. Een dieet dat voor de hondeneigenaar veel discipline vergt. Zo’n dieet is niet altijd nodig. Een hypoallergene brok is bijvoorbeeld ook een goede optie.

WAT IS HYPOALLERGEEN HONDENVOER?

Een hypoallergene brok bevat meestal maar de voedingsstoffen van 1 diersoort en 1 zetmeelbron. De meest voorkomende allergenen zijn uitgesloten van het voer. KJEN’s natuurlijke hondenvoeding is hypoallergeen, bevat geen gluten en is vrij van conserveringsmiddelen, geur, kleur en smaakstoffen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Pets Place alles voor je dier
DierDier

Reageren op dit artikel?

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor jouw aanbevolen artikelen