A D V E R T E N T I E 

De 7 beste groenten voor jouw hond!

Wil jij het dieet van jouw hond voorzien van iets extra’s? Dan kies je natuurlijk niet voor ongezonde plakjes kaas, worst of chips, maar juist voor super gezonde groenten.

In dit artikel delen wij de beste groenten die je direct aan de voeding van jouw hond kan toevoegen, zonder zorgen. Kortom: Dit zijn de beste groenten voor jouw hond!
Brindle Redactie

Brindle Redactie

Dit zijn de zes beste groenten voor jouw hond

A D V E R T E N T I E 

A D V E R T E N T I E 

Onderzoek wijst uit: 63% van de hondeneigenaren geeft zijn honden groenten

Uit ons eigen onderzoek is gebleken dat 63,2% van de hondeneigenaren zijn hond groente geeft. Van die 63,2% geeft zelfs bijna 42% zijn hond dagelijks groenten. 38,4% voert zijn hond 1-3 keer per week groenten, 11,8% twee keer per maand en 8% 1x per maand. Daarbij geeft 58% van de baasjes hun hond meer dan één soort groente per keer. 

Voor dat je verder leest...

Alle onderstaande groenten worden door experts gezien als de beste groenten voor jouw hond en passen prima in de gezonde levensstijl van je viervoeter. Echter zijn wel een aantal essentiële aandachtspunten als het gaat om groenten geven aan een hond. Deze delen we graag vooraf met je.

Groente 1 - Wortel

Mag een hond wortel? Beste groenten voor jouw hond

Mag een hond wortel?​

Het antwoord is heel simpel, ja een hond mag wortel! 

Wortelen zijn namelijk een van de beste groenten die je een hond kunt geven. Wortels zijn namelijk erg laag in calorieën en zijn een belangrijke bron van vitamine A, B, C, D, E, B1 en B6, kalium en ruwe vezels, ook voor je hond. Wortels zijn voor honden perfect als caloriearme snack of als een extraatje bij de dagelijkse voeding. 

Uit ons onderzoek is gebleken dat 39% van de baasjes die hun hond groente geeft ook wortel in het dieet opneemt. Daarmee is wortel een van de populairste groente voor honden.

Voordelen van het geven van wortels aan je hond

Wortels zijn voornamelijk goed voor de ontwikkeling van de vacht en huid van je viervoeter. Het versterkt tevens de tanden en geeft het energieniveau een flinke boost.

Hoe serveer ik de wortelen aan mijn hond?

Kook de wortelen voordat je ze aan je hond geeft. Hoewel rauwe wortelen niet schadelijk zijn, zorgen gekookte wortelen voor een betere vertering. Het kan ook helpen ze iets te raspen of in kleine stukjes te snijden.

Wortelen geven aan je puppy? Doen!

Wist je dat wortels zeer goed zijn voor pups en jonge honden? Vooral als het last heeft van ontstoken of gevoelig tandvlees als het tanden wisselt. Een bevroren wortel heeft een verlichtende werking op het gevoelige tandvlees.

Groente 2 - Zoete aardappelen

Hond zoete aardappel - Beste groenten voor jouw hond

Een groente die je misschien niet zo snel verwacht in dit rijtje. Toch zijn zoete aardappelen een zeer gezonde groente voor je hond. Het bevat namelijk veel antioxidanten die het zicht en spierkracht van de hond bevorderen. Daarnaast zitten er vele vitaminen in zoals vitamine A en C.

Hoe serveer ik zoete aardappel aan mijn hond?

Voordat je de zoete aardappel aan je hond serveert is het aan te raden om de aardappel te ontdoen van de schil en even goed schoon te maken. Snijd vervolgens in kleine blokjes of reepjes. Kook de zoete aardappelen even goed zodat ze zacht zijn. Laat ze daarna even afkoelen. Je kunt de aardappelen eventueel fijnstampen tot een puree. Dan verteert je hond deze groente nóg beter.

Groente 3 - Sperziebonen

Sperziebonen voor een hond - Beste groenten voor jouw hond

Sperziebonen zijn een van de beste groenten die je een hond kan geven! Sperziebonen zitten namelijk boordevol vezels en de vitamines A, C en K.

Waarom zijn sperziebonen zo goed voor mijn hond?

Sperziebonen zijn goed voor het algehele immuunsysteem van je hond en zorgen voor supergezonde ogen. Sperziebonen geven een vol gevoel aan je viervoeter en zijn laag in calorieën en daarmee de perfecte tegenhanger voor vette en calorierijke snacks. Dus als je hond moet afvallen, dan zijn sperziebonen goede snackvervangers.

Sperziebonen zijn de populairste groenten onder de hondeneigenaren!

Uit onderzoek van Brindle is uitgewezen dat bijna 40% van de hondeneigenaren, die groente voert aan zijn hond, sperziebonen toevoegt aan het dieet. Hiermee zijn sperziebonen iets populairder dan wortels.

0 %
van de baasjes geeft zijn hond sperziebonen als groenten

Hoe serveer ik de sperzieboontjes aan mijn hond?

Kook sperziebonen altijd eerst voordat je ze aan je hond geeft. Naast dat ze dan beter verteerbaar zijn, bevatten rauwe sperziebonen lecithine, te veel hiervan kan schadelijk zijn voor zowel hond als mens.

Als je een hond sperziebonen geeft, wees er dan zeker van dat je viervoeter kleine stukjes krijgt. In grote sperziebonen kunnen ze, voornamelijk de kleinere rassen, gemakkelijk stikken.

Geef de sperziebonen als snack of als toevoeging aan de dagelijkse voeding. Het moment, in de ochtend of in de avond, maakt niet uit.

Hoeveel boontjes geef ik mijn hond?

Ondanks dat ze laag in calorieën zijn adviseren wij je hond niet meer dan 10% van zijn dagelijkse voedingshoeveelheid te geven. Een gebalanceerd voedingsdieet is essentieel voor een hond.

Twijfel je of jouw hond allergisch is voor sperziebonen? Raadpleeg dan altijd een dierenarts of een professional.

Voordelen van het geven van sperziebonen aan je hond

A D V E R T E N T I E 

Groente 4 - Spinazie

Mag een hond spinazie - Beste groenten voor jouw hond

In deze bladgroente zitten veel vitamines zoals A, B, C en K, calcium (goed voor de botten), ijzer, kalium, vezels en foliumzuur. Spinazie geeft een energieboost, helpt bij het herstel van de energie en dus goed in aanvulling op het dieet van een futloze hond. Het kan zelf de kans op kanker verminderen en is tevens goed voor het hart.

Hoe serveer ik de spinazie aan mijn hond?

Een hond is een carnivoor, dit wil zeggen dat hun maag- en spijsvertering niet gemaakt is voor bladgroente. Kook daarom de spinazie licht voor je het serveert en voeg geen zout of uien toe.

Voordelen van het geven van sperziebonen aan je hond

Groente 5 - Doperwten

Doperwten voor een hond - Beste groenten voor jouw hond

De antioxidanten, caroteen en flavonoïden in (dop)erwten vertragen het verouderingsproces van je hond. Door het toevoegen van erwten aan de voeding van een hond versterk je het immuunsysteem én de maag, nemen gewrichtspijnen af en krijgt je hond meer energie. Perfect als snack of als toevoeging aan de dagelijkse voeding.

Wanneer mag een hond geen doperwten?

Geef geen erwten aan je hond als het nierproblemen heeft. In erwten zitten in verhouding namelijk veel purines, zo’n 85mg per 100 gram, in tegenstelling tot bijvoorbeeld wortel (14mg) of komkommer (7mg). Purines worden omgezet naar urinezuur en een te hoog gehalte urinezuur is schadelijk voor nieren en blaas.

Groente 6 - Komkommers

Mag een hond komkommer? Beste groenten voor jouw hond

Komkommers zijn een van de beste snacks die je een hond kan geven. En ze vallen vaak goed in de smaak bij honden omdat ze lekker knapperig zijn. 

Deze groente die vol met vitamines, K, C en B1 zit passen goed in een dieet waarbij de hond moet afvallen of als het last van diabetes heeft. Daarnaast zijn komkommers goed voor voorkomen van slechte adem en het silicium is goed voor spieren en gewrichten. 

Komkommers hebben een bewezen bloeddruk verlagende werking.

Groente 7 - Bieten

Mag een hond bieten - Beste groenten voor jouw hond

Zijn bieten goed voor mijn hond?

Ja! Bieten kun je met een gerust hart aan je hond geven. Uiteraard met mate. Bietjes bevatten calcium en zijn rijk aan vitamine K en C. Bieten zitten boordevol vezels, kalium, mangaan en foliumzuur en hebben dus een positieve bijdrage aan de spijsvertering en het imuunsysteem van je viervoeter.

Hoe serveer ik de bieten aan mijn hond?

Je kunt bieten toevoegen aan het voer van de hond, maar ze zijn ook perfect als snack! Voor dat je de bietjes toevoegt aan de voeding van je hond, moet je ze eerst schillen en daarna goed schoon wassen, om ze te ontdoen van aarde en viezigheid. Daarna in kleine stukjes snijden ongeveer ter grote van een brokje.

Vervolgens kun je de bieten drogen, koken of bakken. Wij raden aan ze te koken, omdat ze dan zachter worden en dus makkelijker te verteren zijn. Kies je ervoor om ze te bakken, dan uiteraard niet met boter of andere toevoegingen. Na het koken kun je ze eventueel ook tot puree vermalen.

Hoeveel bieten mag ik mijn hond geven?

Is dit de eerste keer dat je hond kennismaakt met bieten, dan is het goed om eerst met kleine porties te beginnen, kijk daarna goed hoe het reageert. Gaat dat goed, dan kun je daarna rustig de hoeveelheid opbouwen.

Onthoud wel dat honden van nature carnivoren zijn en hun maag en spijsverteringsstelsel niet veel groeten te gelijk aan kan. Wij raden dan ook sterk aan om de hoeveelheid snacks en groente met niet meer dan 10% van hun dagelijkse hoeveelheid aan voeding te overschrijden.

Vergelijkbare artikelen:

A D V E R T E N T I E 

Let op: Deze groenten zijn schadelijk voor een hond

Ondanks dat honden best veel groenten mogen zijn er ook een aantal zeer schadelijke groenten. Deze wil je dus absoluut niet aan je hond voeren. Krijgt je hond een van deze groenten op grote schaal binnen? Raadpleeg dan een dierenarts.

Elke hond is anders, beoordeel jouw hond dan ook op de manier zoals je het kent! 

De informatie in dit artikel is puur ter informatie en vervangt niet het advies van een dierenarts. Twijfel je over de gezondheid van jouw hond? Raadpleeg dan altijd een specialist.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 17

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Pets Place alles voor je dier
DierDier

Reageren op dit artikel?

5 reacties

  1. Aardappelen (solanine) en erwten zijn op lange termijn schadelijk voor honden. Ook gekookte aardappelen bevatten nog 0,24 mg solanine per gram aardappel.

    1. Goedenavond Fred, bedankt voor je reactie allereerst! Het klopt dat de gewone aardappelen solanine bevatten, dit komt omdat het uit de nachtschadefamilie komt. De zoete aardappel, zoals we in dit artikel benoemen, behoort niet tot deze familie en kan daarom met een gerust hart gegeven worden aan je hond. Uiteraard met mate. Daarnaast zijn erwten, wanneer ze rauw gevoerd worden inderdaad schadelijk voor je hond. Zoals we in dit artikel benoemen, raden we aan om de erwten eerst goed te koken voordat je ze aan je hond geeft. Nogmaals bedankt voor je bijdrage en een fijne avond gewenst! Groet, Ralph.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor jouw aanbevolen artikelen