A D V E R T E N T I E 

Wespensteek bij een hond? Dit kun je eraan doen!

Houdt jouw hond ervan om achter wespen, bijen en andere insecten aan te gaan? Dan is het slechts een kwestie van tijd dat ze een keer gestoken wordt door een bij of een wesp. In dit artikel leggen we uit hoe je het kunt voorkomen, waar je op moet letten als je hond gestoken is door een wesp en wat je kunt doen om een wespensteek bij een hond te behandelen.
Brindle Redactie

Brindle Redactie

A D V E R T E N T I E 

A D V E R T E N T I E 

Om wespen hangt vaak een negatieve lading dat niet altijd even terecht lijkt. Ja, het klopt dat als ze steken het vaak even pijn doet en ze vaak agressief lijken, maar ze doen zich ook te goed van andere insecten zoals muggen, rupsen en spinnen. Bepaalde planten, bloemen en bomen gedijen hierdoor beter. Ook brengen wespen, net als bijen, stuifmeel over van de ene bloem naar de andere. Kortom; ze spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem.

Is jouw hond gestoken door een wesp? Geen reden tot paniek

Als een wesp steekt zal dit niet uit agressie zijn, maar juist om zichzelf te verdedigen. Wanneer jouw hond achter een wesp aangaat en ze wordt gestoken, dan gebeurt dit negen van de tien keer uit zelfverdediging van de wesp.

Toch blijft het vervelend voor je hond als ze gestoken wordt. Zeker als het op een vervelende plek gebeurt. De meeste steken zullen dan ook in en rondom de bek zijn. “Een kreet zul je zeker horen, maar reden tot paniek is er eigenlijk niet. Al kan het voorkomen dat een hond, net als een mens, een allergische reactie krijgt na een wespensteek”, aldus Renee Schmid van Pet Poison Helpline.

advertentie

Wat te doen bij een allergische reactie na een wespensteek bij een hond?

Heeft je hond een wespensteek in de mond, tong of lip? Houd je hond dan goed in de gaten. Wanneer je hond direct na de steek duidelijke klachten krijgt zoals verward raken óf tekenen van shock laat zien, bel direct je dierenarts. De dierenarts heeft de juiste medicatie (een antihistamine) om de reactie te bestrijden.

Tekenen van een allergische reactie na een wespensteek bij je hond:

  • Moeilijk ademen door het blokkeren van de luchtwegen
  • Tekenen van zwakheid
  • Lethargie (gebrek aan energie)
  • Hypotensie (lage bloeddruk, kan flauwvallen en duizeligheid veroorzaken)

advertentie

Milde klachten na de wespensteek? Dit doe je eraan

Voor de meeste honden zal het nooit zo ver komen. Een lokale allergische reactie met vaak een (lichte) zwelling op de plek van de steek is normaal. 

Een milde reactie als deze kun je goed behandelen met een ice-pack gewikkeld in een theedoek om de zwelling te verminderen. Kijk eerst of de angel eruit is en knijp eventueel het overige gif eruit. Koel vervolgens ongeveer tien minuten met een ice-pack. 

Als je hond na de beet last van jeuk of irritatie heeft kun je de insectenbeet ook behandelen met Beaphar Wondzalf, ideaal voor de nazorg van insectenbeten en andere kleine wondjes. Verkrijgbaar bij onze partner Bol.com.

Bij twijfel: Bel je dierenarts!

Een allergische reactie bij een enkele wespensteek is in de meeste gevallen dus niet gevaarlijk. Is je hond meerdere keren gestoken door een wesp? Raadpleeg dan direct je dierenarts, ook als je twijfelt.

advertentie

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Pets Place alles voor je dier
DierDier

Reageren op dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor jouw aanbevolen artikelen