Er zit een groot verschil tussen spelenderwijs bijten en het kapot bijten van spullen. Dat laatste wil je natuurlijk snel afleren, maar het spelenderwijs bijten wil je juist stimuleren, hoe gek dat ook klinkt.
In dit artikel duiken we dan ook in op de reden waarom een puppy bijt, hoe je dit kunt controleren en hoe je er voor zorgt dat het geen spullen meer kapot bijt.
Waarom bijt een puppy?
Laten we vooropstellen dat bijten voor zo’n jong dier heel normaal is.
Jouw puppy is zijn nieuwe wereld aan het ontdekken en doet dat voornamelijk met zijn bek. Dit heet spelenderwijs bijten en is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een hond. Het leert daarmee zijn eigen (bijt)krachten kennen en ontwikkelt het belangrijke eigenschappen voor later.
Puppy’s hebben scherpe tandjes en relatief zwakke kaken om ze de juiste terugkoppeling te geven van hun bijtgedrag. Je wil het bijten dus niet helemaal afleren, maar op de juiste manier controleren zodat het dier leert van die ervaringen.
Bijt jouw puppy excessief? Dan kan het ook betekenen dat je puppy is gestart met het wisselen van zijn gebit.
Dit laatste kan vrij onplezierig zijn voor het jonge dier. Daarom zetten we een aantal feiten hierover op een rij, zodat je dit moment goed herkent..
- Gemiddeld wisselt een puppy tussen de 12 en 16 weken van tanden.
- Rondslingerende puppytandjes ter grootte van een rijstkorrel
- Meeste tandjes zullen ze overigens inslikken.
- Je zult ook hier en daar kleine bloedvlekjes op spullen en speeltjes aantreffen
- Met ongeveer 6 maanden oud zijn ze geheel uitgewisseld.
- Ze wisselen 28 melktandjes voor 42 volwassentanden.
A D V E R T E N T I E
Hoe kan ik het bijten van mijn puppy controleren?
Als baasje ben je verantwoordelijk voor het bijtgedrag van je pup, maar je hoeft het niet alleen te doen.
Door je hond op jonge leeftijd te laten socialiseren met andere honden van diverse leeftijden, leert het zijn grenzen kennen. Wanneer je twee honden ziet spelen dan gaat dat met een hoop koprollen, buitelingen én bijten.
Waarom is dan het zo belangrijk om je puppy met honden van diverse leeftijden te laten spelen?
Het antwoord is eigenlijk heel simpel.
Wanneer je hond op jonge leeftijd speelt met een andere puppy weet het al snel dat bijten soms best pijnlijk kan zijn. Zijn speelmaatje heeft namelijk dezelfde drive om te bijten en kent ook zijn eigen krachten nog niet. Daarnaast heeft het net zulke scherpe tandjes als hem (of haar) zelf.
Ook zal het snel merken wanneer het zelf te hard bijt. Volgende quote hebben we vertaald vanuit het Engels en is in 1997 geschreven door Roger Abrantes in zijn publicatie: Dog Language (p.23).
“Puppy’s spelen door rond te tuimelen en elkaar te bijten. Plots krijgt een van hen grip op andermans oor. Hij bijt hard en de arme broer of zus huilt van de pijn. De andere pup slaagt erin zijn tanden in de gevoelige huid van de buik van zijn broer of zus te krijgen. Veel gejank en geschreeuw volgt. Ze staan even stil en laten dan los.
De volgende keer gedragen ze zich iets anders. De een zal het oor van de ander alleen vastpakken totdat de pup geluid begint te maken. Het zal reageren op het vocale leed van de broer of zus, wat werkt als een mechanisme om agressief gedrag te remmen of te beheersen. Eerdere ervaringen lieten de puppy zien dat het beter is om los te laten bij de eerste tekenen van vocale nood, anders zal zijn buik pijn doen. Dit is leren met vallen en opstaan.”
Speelt je puppy met een volwassen hond? Dan leert het vanzelf wanneer de grens is bereikt. Een oudere hond zal sneller laten merken wanneer het bijten/spelen klaar is. Ook heeft een wat oudere hond vanzelfsprekend meer gezag op een jonge puppy.
Speel met je puppy!
Als baasje is spelen met je pup zeer essentieel om het bijten onder controle te krijgen. Jij bent immers de ‘baas’ over je jonge dier en je wilt dat het van jou leert.
Ga daarom spelen met je puppy (bijvoorbeeld zonder speelgoed) niet uit de weg. Ook niet als je weet dat die vlijmscherpe tandjes soms behoorlijk pijnlijk kunnen doen.
Wanneer je pup tijdens het spelen te hard bijt, dan kun je het gerust laten merken dat je dit onprettig vindt. Zeg dan bijvoorbeeld rustig ‘auw’. Hij of zij leert daarmee dat je het gedrag afkeurt.
Ga in dit geval niet te uitbundig te keer. Dit kan juist het tegenovergestelde bereiken en de pup juist enthousiast maken.
Zorg dat je huisgenoten zoals kinderen of partner hetzelfde doen, zodat je consistent gedrag vertoont.
Hoe zorg ik ervoor dat het bijten in spullen stopt?
Puppy’s zijn over het algemeen vrij voorspelbaar als het gaat om bijten in spullen. Je ziet het moment vaak al mijlenver aankomen, waardoor je snel kunt handelen. Dit soort bijtgedrag wil je natuurlijk niet stimuleren.
Wees ze zo’n geval altijd een stap voor. Leid je puppy af van het moment dat je aan ziet komen dat het wil gaan bijten.
Timing en consistentie is daarbij cruciaal.
Ervaren hondeneigenaren zullen dit moment eerder herkennen, dan wanneer je pas sinds kort met een puppy te maken hebt. Blijf in elk geval je puppy goed observeren en afleiden van het moment dat het een hap wilt doen naar je pantoffel of broekspijp.
Erken het moment en beloon!
Als je puppy vervolgens vrijwillig stopt met bijten in jouw pantoffel of broekspijp erken dan dit gedrag. Je kunt dit zowel (positief) verbaal, als met een snackje of met wat speeltijd te belonen. Herhaal dit proces vervolgens een aantal keer.
Beloon dit in het begin sneller en meer zodat ze gewend raken aan het belonen van het goede gedrag en bouw dit langzaam wat af.
Consequentie is daarbij essentieel. Probeer ook hier het hele huishouden op een lijn te krijgen.
Goed kauwspeelgoed om het bijten tegen te gaan
Heeft het allesverslindende monster je pantoffel toch te pakken? Verwissel het dan snel met een van zijn eigen kauwspeeltjes waar ze het bijten in kunnen voorzetten.
De pup kan door het wisselen van de melktanden last hebben van gevoelig tandvlees waardoor het bijten een manier is om pijn te verlichten.
Zorg daarom altijd voor geschikt kauwspeelgoed (geen tak of stok). Wij zijn fan van het kauwspeelgoed van KONG. Veilig voor je puppy, beresterk én van duurzame kwaliteit. (affiliate link)
Een bevroren wortel wil vaak ook helpen om het gevoelige tandvlees tegen te gaan. Wortels zijn daarnaast nog eens supergezond ook!
A D V E R T E N T I E
Wanneer heb je het bijten onder controle?
Een puppy bijten controleren gebeurt niet binnen één dag, ook niet binnen een week of een maand.
Het heeft tijd nodig..
Maar met de juiste houding en een flinke dosis doorzettingsvermogen van jou als trainer én je pup komen jullie een heel eind. Veel spelen en socialiseren is hierbij de sleutel naar succes.
Ook als je merkt dat je puppy begint met likken, of zachter begint te bijten op momenten dat het eerder hard doorbeet, dan weet je dat je op de juiste weg bent.
Controleer je het bijten van je puppy? Dan leg je tevens de basis voor trainingen in de toekomst. Je leert je pup namelijk steeds beter kennen en andersom leert het jouw manier van communiceren kennen.
Een opsomming van de belangrijkste punten om je puppy het bijten af te controleren:
- Bijten is natuurlijk gedrag en moet je controleren, niet afleren
- Excessief bijten kan komen door het wisselen van tanden
- Puppy's leren hun bijtgedrag middels spelen kennen én controleren
- Laat tijdens het spelen merken dat hard bijten pijn doet
- Wees het bijten in spullen voor en leid ze af met hun speelgoed
- Zorg voor geschikt kauwspeelgoed waarin bijten is toegestaan
- Herhaling en consistentie zijn belangrijk, zonder eindeloos door te gaan
- Zorg dat je hele huishouden op één lijn zit met het trainen
Heb je vragen of aanvullingen op dit artikel? Graag! Wij willen graag weten hoe jij omgaat met (overmatig) bijten en hoe jij dit onder controle hebt gekregen. In dat geval: Tip de redactie!
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om deze te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0
Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.
2 reacties